Spotify плати над 7 милијарди долари на музичарите минатата година

од Milan1

Големиот раст на популарноста на платформите за стриминг музика продолжи и во 2021 година, според податоците објавени од Spotify на Loud & Clear за транспарентност. Во текот на изминатата година, велат тие, на уметниците (музичари и подкастери) им биле исплатени авторски права од над 7 милијарди долари – 2 милијарди долари повеќе од една година порано, повеќе од двојно повеќе од 2017 година. Покрај тоа, оваа сума е рекордна, највисока годишна исплата на еден издавач во историјата на музичката индустрија.

Стриминг индустријата во 2021 година, вклучувајќи ги сите светски платформи, имаше повеќе приходи од целата музичка индустрија до пред 6 години. Тие изнесуваат 16,9 милијарди долари на глобално ниво, а Spotify го искористи максимумот од тоа.

2021 година беше и рекордна по бројот на уметници кои заработија милиони. Само од Spotify, повеќе од илјада уметници заработиле повеќе од милион долари минатата година. Од нив, 450 уметници имале приходи од над 2 милиони долари, а дури 130 музичари заработиле над 5 милиони долари. Бројот на „мултимилионери“ е двојно зголемен, и повеќе од тоа, во споредба со 2020 година.

Кога станува збор за издавачите, трите најголеми светски музички издавачи во 2021 година имаа вкупни приходи од над 25 милијарди долари, од кои половина беа генерирани преку платформите за стриминг музика. Spotify е заслужен за една третина од таа „торта“, преку која музичките издавачи заработија околу 4 милијарди долари минатата година.

Кога станува збор за „малите“ музичари, Spotify исто така истакна дека и на нив сега им е подобро од кога било досега. Во споредба со „ЦД ерата“, кога првите 50 музички имиња сочинуваа околу 25% од приходите на индустријата, денес тој удел е половина помал – што значи дека приходите не одат само на музичките суперѕвезди, туку и на помалку познатите изведувачи.

„Сонце ги изгреа“ и музичарите од помалите пазари. Spotify наведува дека една третина од изведувачите, од оние кои заработиле над 10.000 долари минатата година, се наоѓаат на еден од пазарите надвор од светските топ 10.

Слични содржини