Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Срби измислиле клима против корона: Го убива ДНК на вирусот, може да се вгради во постоечките системи

Срби измислиле клима против корона: Го убива ДНК на вирусот, може да се вгради во постоечките системи

Српските инженери дизајнирале клима уред кој го прочистува воздухот и ја намалува концентрацијата на вируси.

Инженерот Милан Зрниќ го зазеде петтото место со овој уред во конкуренција за технолошка иновација, а неговата клима, која штити од коронавирус, треба да помогне во сите објекти што имаат централизиран систем за климатизација и вентилација.

„Тој работи така што се шири воздух низ објектот и минува низ нашиот систем, воздухот е стерилизиран, сите ДНК вируси и бактерии се убиени, не само ковид 19 вируси. Системот е долгорочен и универзален“, рече Зрниќ за ТВ Прва.

Добро е што овој уред може да се надогради на постојните системи, а објектите што ќе се градат ќе бидат задолжителни.

loading...