Србија и Хрватска се скараа околу Никола Тесла: „Тој бил српски и американски пронаоѓач“

од Nikola Popovski

Народната банка на Србија (НБС) смета дека евентуалното поставување на ликот на Никола Тесла на евро-паричката, кога Хрватска ќе стане членка на еврозоната, би претставувало присвојување на културното и научното наследство на српскиот народ.

Српската централна банка посочува дека „неспорно е дека познатиот научник се изјаснил за Србин по потекло и пол за време на неговиот живот“. Во врска со ова, сосема е сигурно дека ќе бидат преземени соодветни активности против надлежните институции на ЕУ со цел да се укаже на несоодветноста на ваквиот предлог “.

За НБС, очигледно, фактот дека Никола Тесла е роден на територијата на денешна Хрватска (1856 година, тогаш Австриска империја) не е доволна причина да се стави на паричка од таа земја, пренесуваат хрватските медиуми.

-Дизајнот на евро банкнотите е ист без оглед на земјата што ги печати, но тие се разликуваат од монетата. Прашањето за дизајнот на евро-монети е регулирано со Регулативата на Советот на ЕУ бр. 729/2014 (од 24 јуни 2014 година) за апоени и технички спецификации на евро-монети наменети за оптек, објаснува НБС.

Никола Тесла (Смилјан, 10 јули 1856 година – Њујорк, 7 јануари 1943 година) бил „српски и американски пронаоѓач“, како што е дефинирано на Википедија. Електромашински инженер и футурист е најпознат по својот придонес во дизајнирањето на современ систем за напојување со наизменична струја.

Српската кралска академија го одбила како редовен член во 1892 година, по што бил избран за дописен член во 1894 година, а станал редовен само во 1937 година, скоро пред неговата смрт.

Почина во 1943 година, на 87-годишна возраст, сиромашен и заборавен во хотелската соба каде што живеел во Њујорк.

Слични содржини