Србите одат на „гориво туризам“ во Македонија: Заштедуваат и до 19 евра

од Nikola Popovski

Горивото во Србија и Хрватска е најскапо во регионот, па затоа граѓаните на овие две земји, кои живеат во пограничните зони, сѐ повеќе одат во соседните земји, бидејќи е значително поевтино и, во зависност од видот, можат да заштедат на резервоар од 45 литри, помеѓу 10 до дури 19 евра.

-Заеднички дестинации за „гориво туризам“ и за Хрватите и за Србите се бензинските пумпи во Босна и Херцеговина, додека нашите граѓани имаат и посебни, како оние во Македонија, но и во Бугарија или Романија, каде што цените се исто така значително пониски, особено кога станува збор за дизелот, пишува српски „Блиц“.

Според нив, експертите велат дека ако цената на нафтените деривати продолжи да расте, постои опасност поголем број граѓани да брзаат кон соседните земји, што би ја евидентирало штетата не само во касите на нафтените компании, туку и во државната.

-Дека работата не е за занемарување покажува и фактот што Хрватска веќе размислува за намалување на акцизите и другите државни давачки бидејќи цените ги соборија сите рекорди, па затоа на 11 октомври литар дизел чинеше 1,57 евра, што, според веб-страницата „Global Petrol Pricesa“, на листата од 167 земји, била рангирана високо на 11-то место. На истата табела Србија е рангирана на 21 -то место со цена од 1,43 евра за литар дизел.

Ако овие цени на дизелот се споредат со оние во регионот, тогаш е јасно дека граѓаните на Србија и Хрватска „брзаат“ кон соседните земји бидејќи, на пример, во БиХ треба да се издвои за литар од 1,16 евра, во Бугарија 1,15, a во Северна Македонија само 1,05 евра. Затоа колоните, особено за време на викендите, стануваат се поголеми кон овие земји. Слична е ситуацијата и со бензинот, кој во Србија изнесува 1,39 евра, во Хрватска 1,50 евра, додека во Босна изнесува 1,18 евра, во Македонија 1,19 евра, a во Романија 1,25 евра за литар, пишува во текстот.

Износ за резервоар со дизел од 45 литри:

Македонија 46,5 евра (литар чини 1,05 евра)
Босна и Херцеговина 52,6 евра (литар чини 1,16 евра)
Бугарија 51,7 евра (литар чини 1,15 евра)
Србија 64,53 евра (литар чини 1,43 евра)
Хрватска 70,51 евра (литар чини 1,57 евра)

Износ за резервоар со бензин од 45 литри:

Босна и Херцеговина 53,19 евра (литар чини 1,18 евра)
Северна Македонија 53,73 евра (литар чини 1,19 евра)
Романија 56,29 (литар чини 1,25 евра)
Србија 62,82 (литар чини 1,39 евра)
Хрватска 67 евра (литар чини 1,50 евра)

Слични содржини