Српски имунолог за Ковид-19: Белите дробови се исполнуваат со течност и ткивото се разорува

од Aleksandar Petrovski

Српскиот имунолог Срѓа Јанковиќ, зборувајќи во специјалната емисија на РТС, рече дека треба да бидеме подготвени дека сите ќе дојдат во ситуација да знаат некој што е заразен.

Тој наведува дека очекува реалниот број на заразени да биде поголем од откриениот и дека во тоа се вбројува во проценките на епидемијата.

За мерките за превенција истакна:

– Ако не дозволиме вирусот да зарази нова личност, тој веќе нема да постои.
Вели дека мерките што се преземаат се мачни и болни, но дека се преземени за да се спасат животи.

Јанковиќ вели дека прашањето за заострување на мерките не е прашање на бројки, туку за тоа колку добро се спроведуваат мерките и препораките. Тој посочи дека на пр. во Германија, во некои региони нема законска обврска, но сите се во согласност со апелите на лекарите.

Срѓа Јанковиќ посочува дека многу животи можат да се спасат ако се минимизираат контакти.

За самата болест вели дека може да трае некое време со поблаги симптоми, но дека треба да се грижат оние кои имаат тешка клиничка слика.

– Тешката слика се појавува и кај помладите. Поретко, но можно е. Затоа епидемијата е опасна затоа што почесто ќе ја гледаме ако се разболат голем број на луѓе – рече Јанковиќ.
Тој вели дека одреден број луѓе ќе добијат тешка клиничка слика и „тоа треба да се разбере во најсериозна можна смисла, бидејќи белите дробови се исполнуваат со течност и ткивото многу брзо се разорува“.

Тој додаде дека вирусите постојано се менуваат кога се размножуваат, но дека само мал дел од сите мутации ги менуваат својствата на вирусот. Наведе дека е важно подтиповите кои се веќе изолирани да не ја менуваат можноста за откривање на вирусот.

loading...

Слични содржини