Српски научници патентирале пронајдок кој го намалува ширењето на коронавирусот

од Aleksandar Petrovski

На светскиот натпревар на Здружението на пронаоѓачи на корона иновациите, научници од Србија, во конкуренција на 35 земји и повеќе од 200 патенти, го освоија третото место.

Водач на тимот е професорот Владимир Павловиќ од Земјоделскиот факултет во Земун, кој работи во НАСА веќе десет години, пренесува РТС.

Српските научници го патентираа развојот на антивирусни и антимикробни материјали во спречувањето на ширење на коронавирусот во уредите за вентилација.

Материјалот, т.е. честичките од титаниум диоксид, апатит и растителни екстракти од нашите области се применуваат на филтрите во уредите за вентилација.

Ова значително ја намалува активноста на вирусот.

„Овие се видови на прашкаст композит кои се нанесуваат на одредена површина, што со оваа акција станува антимикробно и антивирусно“, објаснува проф. Д-р Владимир Павловиќ, кој веќе десет години работи во НАСА на развој на паметни материјали што можат да се користат како сензори за заштита на човековата околина.
Овој вид материјал може да се користи и на површини што не се дел од системите за вентилација, посочува Павловиќ.

Според него, истражувањето покажува дека титаниум диоксид му дава на стаклото можност за само-чистење.

Првото место на светското натпреварување му припадна на Либан за одржливо санитарно решение за вода и животна средина, а второто место му припадна на мароканскиот тим за маски кои ја зголемуваат имунолошката реакција на вирусите.

loading...

Слични содржини