СТАКЛО НАД КОВЧЕГОТ НА ИРИНЕЈ, некои го бакнуваат

од Vladimir Zorba

На литургијата во Соборната црква во Белград присуствуваат голем број верници, кои дојдоа да му оддадат последна почит на покојниот патријарх Иринеј. Повеќето носат маски, некои дури и ракавици, по препорака на Кризниот штаб, но има и такви кои не се огласиле на тоа барање.

Со цел да се усогласат со епидемиолошките мерки, над ковчегот во кој се наоѓа патријархот Иринеј има стакло или плексиглас плоча, која повремено се дезинфицира од безбедносни причини.

Повеќето верници се приближуваат до ковчегот, не го бакнуваат и после тоа ја напуштаат црквата. Некои го бакнаа стаклото.

Патријархот Иринеј ќе биде погребан во недела во Храмот Свети Сава. Граѓаните ќе можат да се збогуваат со патријархот, но со почитување на епидемиолошките мерки.

Слични содржини