Страв во Европа: Рестрикциите на струја може привремено да ги исклучат мобилните мрежи

од Nikola Popovski

Мобилните мрежи во Европа би можеле привремено да останат без струја оваа зима доколку владата одлучи да ја ограничи потрошувачката на енергија, предупредуваат извори од телекомуникациите кои ги проверуваат залихите на генераторите и размислуваат за батериите.

Претставниците на телекомуникацискиот сектор стравуваат дека тешката зима може да ја тестира европската телекомуникациска инфраструктура и да ги принуди владите да се обидат да ги ублажат ефектите од намалувањата.

Во моментов, многу европски земји немаат доволно резервни системи за да се справат со поопсежни прекини на електричната енергија, изјавија четворица директори на телекомуникациска компанија, што би го оневозможило користењето мобилни телефони.

Земјите од Европската унија, вклучително и Франција, Шведска и Германија, се обидуваат да обезбедат нормална комуникација дури и ако прекинот ги празни резервните батерии на илјадници мобилни предаватели.

Европа има речиси половина милион предаватели, а повеќето од нив имаат резервни батерии кои траат околу 30 минути.

Во Франција, плановите наведени од дистрибутерот на електрична енергија Енедис вклучуваат потенцијално затемнување до два часа во најлош случај, според два извори запознаени со ова прашање.

Струјата би била целосно исклучена само во одредени делови од државата, според принципот на ротација. Намалувањата ќе ги поштедат основните услуги како што се болниците, полицијата и владата, велат изворите.

Владата, телекомуникациските оператори и Енедис, оддел на државната комунална компанија ЕДФ, разговараа за ова прашање во текот на летото, рекоа француската влада и извори.

Француската федерација на телекомуникации (FFT), здружението кое ги претставува телекомуникациските компании Orange, Bouigues Telecom и Altice’s SFR, го фокусираше вниманието на дистрибутерот на електрична енергија поради тоа што не ги ослободи базните станици од ограничувањата.

Енедис одби да ја коментира содржината на разговорите со владата за ова прашање.

Франција има околу 62.000 предаватели, а компаниите нема да можат да ги опремат сите со нови батерии, изјави претседателката на ФФТ, Лиза Белуло.

Телекомуникациските компании во Шведска и Германија, исто така, изразија загриженост до нивните влади за потенцијални прекини на електричната енергија, велат неколку извори запознаени со ова прашање.

Шведскиот телекомуникациски регулатор PTS рече дека работи со компании и други владини агенции за да се најде решение. Тема на разговор е планот за рационализација на потрошувачката на електрична енергија, пишува Јутарњи.хр.

ПТС го финансира купувањето на генератори и мобилни базни станици за можни подолги периоди без струја, рече портпаролот.

Италијанската телекомуникациска асоцијација изјави за Ројтерс дека сака мобилната мрежа да биде изземена во случај на прекини или намалена струја, додавајќи дека има намера да разговара за ова прашање со новата италијанска влада.

Зголемените напојувања ги зголемуваат шансите за дефект на електронските компоненти, изјави за Ројтерс Масимо Сарми, шеф на лобито за телекомуникациите.

Производителите на телекомуникациска опрема Нокиа и Ериксон соработуваат со мобилните оператори за да ги ублажат ефектите од недостигот на електрична енергија, рекоа три извори запознаени со ова прашање.

Овие две компании не сакаа да ги коментираат овие информации.

Европските телекомуникациски оператори мора да ги анализираат своите мрежи за да ја намалат потрошувачката на енергија и мора да ја модернизираат опремата и да користат енергетски поефикасни радио системи, рекоа четворица директори на телекомуникациите.

Со цел да заштедат енергија, телекомуникациските компании користат софтвер кој обезбедува оптимален сообраќај, исклучува неактивни предаватели и исклучува одредени делови од фреквенцискиот спектар, велат упатените.

Во Германија, Дојче Телеком има 33.000 предаватели, а неговите мобилни системи за итни случаи можат да го поддржат работењето само на мал број од нив во исто време, изјави портпаролот на компанијата.

Во случај на подолг прекин на електричната енергија, Дојче Телеком ќе користи итни мобилни системи за напојување кои најмногу се потпираат на дизелот, се вели во соопштението.

Европските земји со децении немаат проблеми со снабдувањето со електрична енергија, па затоа генерално немаат генератори кои можат долго време да гарантираат електрична енергија, напоменува Ројтерс.

Слични содржини