Студија: Светот може да заштеди 700 милиони тони штетни гасови со возење велосипед

од Vladimir Zorba

Светот би испуштал речиси 700 милиони тони стакленички гасови помалку секоја година, што е повеќе од годишните емисии на Канада, доколку сите возат велосипед, покажа новото истражување.

Транспортниот сектор во моментов е одговорен за речиси четвртина од емисиите на стакленички гасови од согорување на горива, пишува агенцијата „Франс прес“. Половина од овие емисии доаѓаат од автомобилите, а побарувачката за транспорт се очекува да се зголеми тројно до средината на векот.

Во обид да го декарбонизираат транспортот, владите и индустријата се свртеа кон електрични возила. Само минатата година се продадени 6,75 милиони. Секоја година се следи и објавува бројот на продадени возила. Потешко е да се следи производството и продажбата на многу постаро возило со ниска емисија на штетни гасови – велосипеди.

Кина произведува најмногу велосипеди

Меѓународна група истражувачи сега ја состави првата база на податоци за сопственоста и користењето велосипед по земја, користејќи статистички моделирање за да ги пополни празнините во информациите.

Излегува дека помеѓу 1962 и 2015 година, производството на велосипеди го надмина производството на автомобили. Повеќе од две третини од 123 милиони велосипеди произведени во 2015 година се однесуваат на Кина.

Во списанието Communications Earth and Environment, научниците покажаа дека сопственоста на велосипеди е генерално поголема во побогатите земји, но и автомобилите се користат повеќе таму. Тоа покажува дека големиот број на велосипеди не мора да значи и голема употреба на тоа возило на две тркала.

Меѓу 60-те земји вклучени во истражувањето, велосипедите се користат за патување само во 5 проценти од случаите. Во некои земји едноставно недостасуваат велосипеди, а во други, каде што ги има многу, тие се користат за рекреација, а помалку како превозно средство.

Данците и Холанѓаните многу возат велосипед

Доколку сите патуваат на работа како Данците, кои во просек возат велосипед по 1,6 километри дневно, светот би можел да испушта околу 414 милиони тони јаглерод диоксид помалку секоја година, пресметале научниците. Ова одговара на годишните емисии на Велика Британија.

Ако секој возеше велосипед колку Холанѓаните, кои поминуваат 2,6 километри дневно, светот би заштедил 686 милиони тони.

„Глобалната политика за возење велосипед и развој на инфраструктурата ќе овозможат транзиција на холандски и дански начин и ќе доведат до значителни, сè уште неискористени климатски и здравствени придобивки“, напишаа авторите.

Тие веруваат дека оваа двојна придобивка бара подобро собирање податоци за велосипедите и дека има итна потреба да се промовира одржливо користење велосипеди преку поддршка на политиките, планирање и развој на инфраструктурата.

Водечки автор на студијата: За промена не е неопходен само технолошкиот напредок

Водечкиот автор на студијата Ганг Лиу, професор на Катедрата за зелена технологија на Универзитетот во Јужна Данска, рече дека истражувањето покажало дека велосипедите имаат важна улога во намалувањето на јаглеродниот отпечаток на глобалниот транспорт во иднина.

Лиу истакнува дека не е неопходен само технолошкиот напредок за промени во сообраќајот.

„Потребни се и стратегии за промена на побарувачката, како што се алтернативни модели на мобилност, транспорт и споделување на возење на барање, како и замена на автомобили на кратки растојанија за возење велосипед.

Слични содржини