Свадби, разводи и тужби во метаверзумот – зошто да не?

од Vladimir Zorba

Глобалниот Web3 екосистем продолжува да се развива со неверојатна брзина, а исто така и различните начини на кои се користи. Сингапурски владин министер истакна дека правните брачни процедури, судските спорови и владините служби еден ден може да се водат со користење на платформи во метаверзумот.

„Не би било незамисливо, покрај регистрацијата на бракот, наскоро и други владини услуги да бидат достапни онлајн преку метаверзумот. Нема причина да не може истото да се направи и за правни услуги. Пандемијата веќе ни покажа дека дури и решавањето спорови може да се одвива преку Интернет“, рече министерот за правда на Сингапур, Едвин Тонг, цитиран од „Coin Telegraph“.

Тој употреби хипотетички пример за спор што вклучува инцидент на градилиште, за кој рече дека може да се гледа во 3D средина со помош на технологија за проширена реалност, со што се овозможува подобра реинтерпретација на инцидентот.

Хибридна перспектива како оваа може да го направи процесот на решавање спорови исклучително удобен и ефикасен за владите ширум светот, смета Тонг.

Според Џозеф Колмент од крипто платформата Bitcoin.com, дематеријализирањето на владините услуги кои бараат лично присуство е следниот логичен чекор за административните институции, особено кога светот се движи од аналогната во дигиталната ера.

„Денес, приближно една третина од правните договори во светот се потпишуваат по електронски пат. Затоа, не е изненадувачки да се видат современите нации како Сингапур кои усвојуваат продорни технологии како метаверзумот за сè повеќе владини услуги. Истото размислување треба да важи и за некои граѓански судски случаи, кои сè уште се предмет на екстремни одложувања поради преоптоварени институции. Додека правдата доцни, инволвираните страни често мора да страдаат“, коментира Колмент.

Слична гледна точка има и Александар Фирсов, главен директор на Web3.0 на платформата за виртуелна реалност Sensorium. Според него, како простор посветен на премостување на јазот помеѓу реалниот свет и дигиталните искуства, сосема е логично метаверзумот еден ден да се трансформира во средина во која ќе може да се одвиваат правни постапки.

Со прифаќање на извонредната технологија, виртуелните судски постапки нема да се чувствуваат многу поинакви од настаните од реалниот живот, вели тој. Фирсов дури предвидува дека употребата на фотореалистички аватари може да донесе одреден степен на хуманизација и присуство што моментално не успева да го постигне онлајн состанувањето. Според него, судските системи ширум светот се бавни и скапи, а метаверзумот може да помогне во решавањето на овие дефекти.

Сепак, не сите експерти се толку оптимисти.

Димитриј Михаилов, кој е експерт на ОН и вонреден професор на Националниот универзитет во Сингапур, смета дека еден од главните проблеми кога станува збор за дигитално олеснети правни постапки е оној на законодавството засновано на интелектуална сопственост, бидејќи географските граници немаат влијание за постапките што се одвиваат во метаверзумот.

„Кога ќе добиете патент, тој е валиден само на одредена територија. Сепак, во метаверзумот, ќе може да го користат луѓето ширум светот. Може случајно да го прекршат законот со користење на патент надвор од неговата зона на легализација“, објаснува Михаилов.

Вториот проблем, според него, се однесува на собирањето податоци и гаранциите за нивната безбедност.

Дополнително, физичката судница обезбедува функции кои не можат да се реплицираат во метапросторот. На пример, вкрстено испрашување на сведок пред поротата за напад на неговиот кредибилитет е важна стратегија во одредени случаи. Дури и со напредна видео-конференција, поротата може да пропушти некои важни знаци и детали од сослушувањето на сведокот.

На крајот на краиштата, иднината на судските спорови во метаверзумот веројатно ќе зависи и од тоа колку е подготвено општеството да прифати таква трансформација.

„Мислам дека имаме малку време пред овие работи да станат реалност. Меѓутоа, колку повеќе луѓе го живеат својот живот во метаверзумот, толку побрзо ќе видиме промена во наративите. Постојат различни елементи на кои им треба повеќе развој пред навистина да постојат овие типови основни социјални институции“, рече Матан Ердер, генерален советник на обезбедувачот на блокчејн инфраструктура Orbs.

Клучен двигател кога станува збор за организирање судски постапки и бракови во метаверзумот е нивната дефиниција за реалноста. Според Ердер, кога метаверзумот ќе стане составен дел од животот на луѓето, работите што се случуваат таму ќе почнат да им бидат повеќе важни на луѓето.

„Метаверзумот ќе стане микрокосмос на човечкото општество, каде што ќе има природна потреба за работи како решавање на спорови“, предвидува експертот.

Некои земји веќе преземаат чекори во оваа насока. Владата на Јужна Кореја објави дека активно презема чекори за зајакнување на своите амбиции за метаверзумот, издвојувајќи 177 милиони долари од државниот буџет за таа цел. Земјата има за цел да создаде платформа за своите граѓани која обезбедува пристап до широк опсег на владини услуги на целосно дигитален начин.

Уште во јули, инфраструктурната компанија Metaverse Condense го затвори кругот на финансирање за да продолжи со развојот на технологијата за 3D пренос во живо. Технологијата користи врвна „компјутерска визија“, машинско учење и комерцијална инфраструктура за стриминг за снимање и вградување на 3D видео во живо. Во блиска иднина, компанијата се надева дека ќе го пренесува ова уникатно видео искуство во живо во различни игри и мобилни апликации на метаверзумот.

Претходно оваа година, платформата Metaverse Decentraland ја доби посебната чест да биде домаќин на првата свадба во метаверзумот. На настанот „присуствуваа“ преку 2.000 гости, а случајот го водеше и раководеше адвокатската канцеларија „Rose Law Group“.

Слични содржини