Сверна Македонија не е на списокот на земји за патување во ЕУ

од Берта Китинска

Советот на Европската унија штотуку донесе одлука за земјите чии граѓани ќе можат да патуваат во земјите-членки на Европската унија од 1 јули.

Северна Македонија не е на тој список.На списокот се вклучени Алжир, Австралија, Канада, Јапонија, Црна Гора, Мароко, Нов Зеланд, Руанда, Србија, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина условно. Одлуката ќе се ревидира на секои две недели.

Критериуми за утврдување на трети земји за кои треба да се укинат тековните ограничувања на патувањето вклучуваат специфични епидемиолошки состојби и мерки за заштита, вклучително физичко растојание, како и економски и социјални аспекти.

Што се однесува до епидемиолошката состојба, трети земји треба да ги исполнат следниве критериуми:

– бројот на нови случаи позитивни на Ковид -19 во последните 14 дена и на 100,000 жители да биде близу или под просекот на ЕУ (како што беше случајот на 15 јуни 2020 година)

– стабилен или опаѓачки тренд на нови случаи во овој период во однос на претходните 14 дена

– целосен одговор на Ковид-19 земајќи ги предвид достапните информации, вклучително и аспекти како што се тестирање, мониторинг, мониторинг на контакт, како и веродостојноста на информациите и, доколку е потребно, вкупниот просечен резултат за меѓународните здравствени регулативи (МЗЗ) ) Информациите дадени од делегациите на ЕУ во овој поглед исто така треба да бидат земени во предвид.

Реципроцитетот исто така треба да се разгледува редовно и од случај до случај.

Во земји каде што продолжуваат да се применуваат мерки за ограничување на патувањето, следниве категории на луѓе треба да бидат ослободени од ограничувањето:

– Граѓаните на ЕУ и членовите на нивното семејство

– долгорочни жители на ЕУ и нивните семејства

– патници со основна функција или потреба, како што е наведено во Препораката.

Земјите поврзани со Шенген (Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарија) исто така учествуваат во оваа препорака.

Слични содржини