СЗО: Да почнеме да се подготвуваме за следната пандемија

од Vladimir Zorba

Светската здравствена организација предупредува дека светот мора да започне да се подготвува за следната пандемија уште денес, додека се бори со сегашната пандемија на коронавирус. Во моментов се во тек глобални напори за решавање на сите постојни проблеми во развојот на вакцини, лекови и други елементи во борбата против КОВИД-19.

СЗО исто така вели дека се горди што соработуваат со GAVI и CEPI за да обезбедат што е можно поширок пристап до овие елементи за сите можни слоеви на општеството преку системот COVAX и дека знаат кому им се најпотребни овие вакцини.

„Во моментов, повеќе од 200 кандидати за вакцини се во различни фази на тестирање. COVAX ќе обезбеди ран пристап до вакцини и ќе ја олесни борбата против коронавирусот и ќе осигури дека оваа борба е соработка наместо конкуренција. Сите пливаме заедно во ова. Најбрз начин во борбата против короната е да имаме луѓе вакцинирани во голем број земји во одреден процент, наместо сите да се вакцинираат во само една или неколку земји. Наша цел е да имаме близу 2 милијарди дози на вакцина до крајот на 2021 година. Инвестирани се 3 милијарди долари, но тоа е само една десетина од потребното, а во овој момент веќе ни требаат 50 милијарди долари за ефикасна борба против коронавирусот“, рече генералниот директор на СЗО, др. Тедрос Аданом Гебрејесус.

Тедрос исто така рече дека борбата против коронавирусот во моментов е во критична точка и дека таа не е само исправна, туку и вистинска работа, додавајќи дека трошоците вложени во развојот на вакцините ќе се исплатат многу побрзо ако економиите се вратат во целосен опсег во својата улога .

Од Алијансата GAVI за вакцини посочуваат дека тие во моментов работат со голем број земји на потпишување конечни договори во врска со земјите кои сакаат да учествуваат во овој проект.

„До денес, 64 земји со високи примања, вклучително и 29 земји кои дејствуваат како „тим на Европа“, доставија правно обврзувачки документи за да се приклучат на COVAX. Очекуваме да се приклучат уште околу 38 земји во следните денови, многу од нив јавно велат дека имаат намера да се приклучат. Ова е критично, бидејќи тоа значи дека во моментот кога парите ќе бидат депонирани, тоа значи дека можеме да започнеме да потпишуваме формални договори со производители и креатори на вакцини кои се дел од напорите на COVAX да ги обезбедиме потребните дози во тековната фаза на пандемијата до крајот на 2021 година. Ова сега значи дека COVAX е отворен за деловна активност, бидејќи овие земји, плус оние што ќе се приклучат, со 92 земји со пониски примања што ќе бидат поддржани во набавката на вакцини – што значи дека во најмалку 156 земји, што претставува најмалку 2/3 од светската популација, имаме членки. Можно е од денес да имаме вистинско глобално решение за реалниот глобален проблем“, рече извршниот директор на GAVI, д-р Сет Беркли.

Беркли, исто така, истакна дека работата со COVAX за решавање на глобалниот проблем со коронавирусот само што започнува и дека се надева дека оние земји што побарале дополнително време да донесат одлука за пристап, сепак ќе бидат дел од овој процес.

loading...

Слични содржини