СЗО нема докази дека мајмунските сипаници мутирале

од Nikola Popovski

Светската здравствена организација (СЗО) нема докази дека вирусот на мајмунски сипаници мутирал, соопшти агенцијата на ОН, нагласувајќи дека заразната болест која е карактеристична за Централна Африка нема тенденција да се менува.

Розамунд Луис, од одделот за мајмунски сипаници на Програмата за итни случаи на СЗО, на брифингот рекла дека мутациите на овој вирус се помали, иако геномското секвенционирање на случаите ќе помогне да се разбере моменталната појава на вирусот.

„Повеќе од 100 сомнителни и потврдени случаи во неодамнешното избивање на вирусот во Европа и Северна Америка не беа тешки“, рече Марија ван Керхове од СЗО.

„Ова е ситуација што може да се спречи“, додаде таа.

Избувнувањето на вирусот е нетипично, според мислењето на СЗО, бидејќи се јавува во земји каде што вирусот не циркулира редовно.

Научниците се обидуваат да го разберат потеклото на случаите и дали нешто се променило во врска со вирусот.

Болеста се карактеризира со треска, но и главоболка, треска, исцрпеност, замор, болки во мускулите и грбот, отечени лимфни јазли и осип како сипаници.

Иако болеста се нарекува мајмунски сипаници, се чини дека мајмуните не се резервоар на вирусот, туку случајно се инфицираат, како и луѓето во контакт со други животни и нивните секрети. Болеста може да се пренесе од човек на човек со капки и контакт со промени на кожата кај пациентите.

Слични содржини