СЗО: Секоја трета жена во светот доживеала физичко и сексуално насилство

Насилството врз жените е „ендемично во секоја земја и култура“ во последната деценија, според истражувањето објавено од Светската здравствена организација (СЗО). Според истражувањето, секоја трета жена во светот доживеала физичко или сексуално насилство.

Според последните податоци објавени од СЗО со своите партнери, насилството врз жените останува „разорно распространето и започнува со предупредување рана возраст“.

Околу 736 милиони жени, или една третина од жените во светот, биле изложени на физичко или сексуално насилство во текот на нивниот живот.

“Насилството врз жените повредува милиони жени и нивните семејства и се влошува со пандемијата ковид-19. Но, за разлика од ковид 19, насилството врз жените не може да се запре со вакцина”, рече директорот на СЗО Тедрос Адана Гебрејезус.

Според истражувањето, насилството започнува рано. Една четвртина од жените на возраст меѓу 15 и 24 години доживеале насилство од своите партнери до нивната 20 година, објавено е на веб-страницата на Обединетите нации.

„Многу вознемирувачки е што ова сеприсутно насилство врз мажите врз жени, не само што останува непроменето, туку се влошува и кај млади жени на возраст од 15 до 24 години, кои исто така можат да бидат млади мајки“, рече Пумзиле Млабо-Нгкука, одговорен за правата. Обединетите Нации.

Насилството врз жените најчесто го вршат партнерите
Партнерското насилство е најчесто и го доживеале 641 милиони жени ширум светот, а шест проценти од жените пријавиле дека биле сексуално нападнати од некој друг, освен нивниот сопруг или партнер.

Со оглед на високите нивоа на стигматизација и непријавување на сексуално насилство, веројатно е дека вистинскиот број е значително поголем.

„Можеме да се бориме само со длабока и непречена работа на владите, заедниците и поединците – да ги смениме штетните ставови, да го подобриме пристапот до можности и услуги за жени и девојчиња и да негуваме здрави односи со меѓусебно почитување“, рече Тедрос.

Според податоците од 2000 до 2018 година, извештајот покажува дека имало зголемување на насилството врз жените дури и пред почетокот на пандемијата, кога луѓето морале да останат дома.

СЗО предупреди дека пандемијата дополнително ја зголеми изложеноста на насилство кај жените бидејќи мерките, како што се налозите за заклучување и ограничување, го спречуваат пристапот до важни услуги за поддршка.

„Знаеме дека повеќекратните влијанија на ковид 19 предизвикаа пандемија на насилство во сенка од секаков вид врз жени и девојчиња“, рече Млабо-Нгчука.

Најмногу насилство во сиромашните земји.
Најголемо насилство е забележано во најсиромашните земји во светот, каде што 37 проценти од жените пријавиле насилство.

Кога станува збор за регионите, насилството врз жените е најмногу забележано во Океанија, Јужна Азија и Субсахарска Африка, каде процентот на жени кои доживеале насилство се движи од 33 до 51 процент.

Најниска е стапката на насилство во Европа, каде тој процент се движи од 16 до 23 проценти, по што следат Централна Азија, Источна Азија и Југоисточна Азија.

Слични содржини