СЗО за Ѓоковиќ: Вакцинацијата не смее да биде пречка за патувања

од Nikola Popovski

Светската здравствена организација во средата зазеде став дека статусот на вакцинација, односно прашањето дали некој е вакциниран или не, не треба да се користи за да се спречи патувањето на луѓето, а владите да го користат прашањето за вакцинација како „последна опција“.

Овој став на Светската здравствена организација (СЗО) доаѓа како одговор на прашањата покренати во австралискиот Sydney Morning Herald и Age за ситуацијата околу влегувањето на Новак Ѓоковиќ во Австралија.

Според правилата кои моментално важат во Австралија, во оваа земја можат да влезат само оние кои биле вакцинирани и оние кои добиваат посебно медицинско ослободување. Оние со медицинско ослободување од вакцинација мора да бидат во карантин доколку медицинското ослободување не дозволува влез во земјата без карантин.

Д-р Мајк Рајан, извршен директор на програмите за итни случаи на СЗО, рече дека задолжителната вакцинација треба да се користи со голема претпазливост, особено кога владата на една земја ги закажала своите активности за прашањето за масовно вакцинирање во нејзината земја.

„Укинувањето на задолжителната вакцинација го гледаме како последно средство, во случаи на големи епидемии. ја објасни важноста на вакцинацијата, се едуцираше и разговараше со нив за да ги разјасниме сите нивни сомнежи“, рече Рајан.

„Секогаш бараме вакцините да бидат многу јасни, временски ограничени, но во исто време властите да продолжат да им објаснуваат на својот народ зошто го прават тоа и да продолжат да се обидуваат да им ги објаснат добрите страни на вакцината на граѓаните пред да ја воведат задолжителна вакцинација“, додаде тој.

Кетрин О’Брајан, директорка на Одделот за имунизација, вакцини и биологија на СЗО, додаде дека никому не треба да му се забранат меѓународни патувања само затоа што не се вакцинирани бидејќи не сите земји во светот имаат ист пристап кон вакцинацијата.

„Бесплатен и целосен, безбеден и ефикасен систем за вакцинација е апсолутен приоритет пред да се прибегне кон задолжителна вакцинација, но мора да се води и од основните принципи“, рече О’Брајан.

„Поради оваа причина, СЗО не ја прави вакцинацијата задолжителна и нема препорака од нас дека вакцинацијата треба да биде задолжителна и дека треба да биде предуслов за меѓународно патување, иако секогаш треба да се почитува статусот на вакцинација на секој поединец“, заклучи таа.

Слични содржини