Актуелно
Почетна / Македонија / Темелковски за Стандард: Одредени објекти во Расадник сме ги поделиле на две или три градежни парцели, нема да има 100 згради

Темелковски за Стандард: Одредени објекти во Расадник сме ги поделиле на две или три градежни парцели, нема да има 100 згради

Како парцели се 100 градежни парцели, но не се како згради и објекти 100, бидејќи одредени објекти сме ги поделиле на две или три градежни парцели, така што, доколку го земеме и минатиот ДУП, намалено е и за 20 градежни парцели на целата територија, вели во интервју за Стандард градоначалникот на општина Кисела Вода, Филип Темелковски.

Според него, земјиштето кое е во државна сопственост е определено за јавно добро, односно паркови и зеленило, поликлиника, градинка, пешачка зона и два објекти за образование.

За урбанистичкиот хаос во општината, Темелковски вели дека се должи на фактот што Кисела Вода е на трето место во државата по однос на нелегални објекти.

Стандард: Што се случува со 100-те згради во Расадник и конкретно, што ќе се случува со Расадник?

Темелковски: Во четвртокот заврши јавната расправа во однос на Расадник. Тоа е една од работите кои сме ги ветиле, дека ќе правиме транспарентно носење на Деталните урбанистички планови. Расадник беше најавуван две недели пред да излезе и во медиумите и лично со граѓаните го изложивме на јавна анкета го презентиравме. Ќе ги собереме и потребите на граѓаните и ќе излеземе во пресрет. Ова е еден предлог Детален урбанистички план кој сметаме дека ги задоволува сите параметри за урбано и хумано живеење, за разлика од многу претходни ДУП-ови, во овој коефициентот на зеленило е многу поголем отколку во минатото. Имаме зголемено зеленило за разлика од претходниот предлог за 20% и вкупната површина на зеленилото во моментов изнесува 4,7 хектари, тоа се 47 илјади метри квадратни зеленило на територијата на Расадник. Да, како градежни парцели се 100 градежни парцели, но не се како згради и објекти 100, бидејќи одредени објекти сме ги поделиле на две или три градежни парцели, така што, доколку го земеме и минатиот ДУП, намалено е и за 20 градежни парцели на целата територија. Тоа што го ветивме во предизборието исто така го исполнуваме, се што беше во државна сопственост е од јавно добро. Тоа се паркови и зеленило, поликлиника, градинка, пешачка зона во должина од 500 метри и широчина од 20 метри и два објекти за образование. Како бројка можеби изгледа големо, но како габарит, број на жители и бруто изградена површина е во рамки на законот и во рамки на ДУП-от на Град Скопје.

Целото интервју прочитајте го на Стандард.

loading...