Tesla ќе гради виртуелна електроцентрала, која ќе снабдува со струја 50 илјади домови

од Vladimir Zorba

Ново партнерство меѓу Tesla и владата на Јужна Австралија ќе создаде виртуелна електроцентрала која ќе снабдува најмалку 50.000 домови во земјата.

Tesla ќе обезбеди 5kW соларни панели и батерии Tesla Powerwall 2 за да формира мрежа на домови, кои ќе придонесат за вкупната енергија. Теоретски, тоа ќе ја стабилизира енергетската инфраструктура на Австралија, ќе ги намали прекините на електричната енергија и ќе ги зголеми цените во регионот.

Иницијативата ќе започне со тестирање на 1.100 домови каде ќе се инсталираат соларни панели и батерии. Ова нема да чини ништо за домаќинствата, бидејќи проектот се финансира со продажба на вишокот електрична енергија и државни пари.

Владата, исто така, ќе обезбеди субвенција од 1,6 милиони долари и заем од 23,8 милиони американски долари од државниот фонд за обновлива енергија.

Ако проектот се имплементира според планот, сметките за електрична енергија ќе се намалат за 30%.

Слични содржини