Tesla Model S најавува многу подолг домет со помали гуми

од Vladimir Zorba

Model S на Tesla е еден од електричните автомобили со најголема автономија според фабричките мерења, но може да испорача повеќе ако ги изберете вистинските гуми. Американскиот бренд рекламира повеќе од 700 километри по полнење, но за да го постигнете тоа треба внимателно да ги погледнете гумите што ги користите.

Ако некој бара електрични автомобили со најголем домет, ќе се појави Tesla. Не е на прво место, мора да се каже, но има Tesla Model S со домет од 634 километри во циклусот WLTP, стандардизираниот стандард за хомологација што го користиме во Европа.

Според „HAK“, постои начин да се добие уште поголем домет: изберете ги вистинските гуми. Во случајот на Model S, 19-инчните аеродинамички тркала Tempest го зголемуваат досегот до 723 километри по полнење. Покрај тоа, според шпанската веб-страница на Tesla, автономија од 634 километри (WLTP) е поврзана со спортските 21-инчни тркала Arachnid, кои ќе ги платите 4.900 евра како дополнителна опција.

Јасно е дека монтирањето на поголеми и потешки гуми ја зголемува потрошувачката. Во овој случај, покрај тоа, постои уште една разлика: помалите тркала често имаат поаеродинамичен дизајн, со погусти краци.

Слични содржини