Тие го именуваа овој зеленчук како производ на долговечноста

од Vladimir Zorba

Домот на модриот патлиџан е Индија. Во оваа земја досега може да се сретнат диви форми на овој зеленчук.

Постои голема разновидност во Кина, како и во некои земји од Југоисточна Азија. Арапите го донеле модриот патлиџанот во Шпанија во XIII век, а во XVIII Томас Џеферсон го пренесува во Америка.

Оттогаш се култивирани многу сорти – бел со форма на јајце, налик на боранија, жолто-портокалов итн..

Тојт содржи импресивна низа од витамини и минерали, како и врвен количини влакна, фолна киселина, калиум и манган, како и витамини C, K, И Б6, фосфор, бакар, тиамин, ниацин, магнезиум.

Ова ги прави многу корисни за здравјето. Нивните лисја и корења, исто така, може да се исушат и варат.

Напивка помага за болно грло и стомачни проблеми, а исто така за астма, кожни заболувања, ревматизам, воспаленија, цревни крварење, болки во нозете, кашлица, анорексија.

Овој вид патлиџан е добар за мозокот. Назунинот, кој се наоѓа во нејзиното телот, ги штити клеточните ѕидови на мозочното ткиво.

Тоа го спречува болести на срцето, исто така е корисно за циркулаторниот систем. Тој докажано го намалува крвниот холестерол, делува релаксирачки на ѕидовите на крвните садови, ја подобрува циркулацијата преку опипливо намалување на крвниот притисок.

Модриот патлаџан ја одржува кожата млада и свежа, благодарение на антиоксидансите и витамините, содржани во него. Зеленчукот е и со висока содржина на вода, кога ќе измие токсините во телото и дава на кожата здрав и свеж изглед. Затоа се нарекува зеленчук со долговечност.

Експертите, сепак, предупредуваат дека земањето голема количина може да предизвика проблеми. Уште древните медитерански жители го нарекувале “лудо јаболко”, бидејќи верувале дека јадењето на патлиџан секој ден во текот на месец ќе им причини лудило.

Луѓето кои страдаат од привремени или хронични болести на бубрезите, црниот дроб или жолчното кесе треба да избегнуваат овој инаку корисен зеленчук, поради зголеменото количество оксалати. При изборот на патлиџан, мора да се внимава тоа дае цврсто и не премногу големо. Помалите патлиџани имаат помалку семиња и поверојатно е дека ќе бидат горчливи. Солта помага да се добие горчината од зеленчук.

СОВЕТИ

Исцедете го пред готвење

Без разлика дали ќе го додадете во ѓувеч или пржете го, прво мора да го исцедите патлиџанот. Ставете го во сито, ставете го лесно и почекајте да излезе од водата. Ако не го направите ова, целото јадење ќе биде расипано. Зеленчуците содржат супстанца наречена соланин, поради што се гори. Нека стои 20-30 минути за да се увери дека горчината излезе од зеленчукот.

Не сеете до домати

Во одгледувањето важни се следниве правила:
1.Заедно семе треба да се сади во поголеми саксии.
2. Модриот патлиџан бара пократко осветленосто, па да се покрива со нешто од 18 до 8 наутро.
3. Иако модар патлиџаните и доматите припаѓаат на едно семејство кога ќе ги садите во вашата градина, не е добро да се биде заедно. Не ги чувајте блиску дури и на прозорецот како садници.
4. Треба да го поливате обилно со топла вода само да не е стоена.

Кога го наводнувате, не ги навлажнете лисјата, инаку ризикот од болест се зголемува.

Напади на губење на тежината

Интересно за губење на тежината на модар патлиџан. Во 300 грама вода се вари неколку парчиња модар патлиџан.
Оставете да се излади, а потоа отстранете ги парчињата. Во текот на денот се пие вода за модар пат – пред оброк.

Ако не сакате да пропуштите појадок, обидете се со рецепт за вкусен пијалок. Кора од модар патлиџан. Исечете го на парчиња и ставете го во блендер. Додај сок од две портокали за тоа. Се меша додека не се заврши мешањето.

Слични содржини