Тиодоровиќ: Секој што ќе дојде во Србија за Велигден, ќе мора да има негативен PCR тест

од Берта Китинска

Епидемиологот Бранислав Тиодоровиќ изјави дека значителен број луѓе ќе дојдат во Србија за Велигден според Грегоријанскиот календар, и дека многумина ќе го искористат своето доаѓање за да се вакцинираат таму, бидејќи нема доволно вакцини каде што живеат.

Тиодоровиќ во емисијата „Прашалник“ на РТС рече дека ова е ризична ситуација и дека постојните мерки ќе бидат спроведени.

Оние кои би сакале да дојдат, ќе мора да направат PCR тест или ќе бидат во самоизолација по пристигнувањето, што ќе можат да го прекинат ако го направат тестот во меѓувреме, рече тој.

Тие ќе можат да се движат со потврда за вакцинација, но тоа ќе важи само за оние кои биле вакцинирани во Србија.

На прашањето дали тоа ќе се промени и ќе се прошири на оние кои биле вакцинирани во други земји, епидемиологот рече дека тоа ќе го направи „кога тоа ќе се случи реципрочно со ЕУ“.

Тиодоровиќ рече дека тие одлучиле да не ги менуваат мерките, туку во четврток повторно да направат проценка и да видат што понатаму.

На прашањето дали тоа значи дека нема да има олеснување на мерките до крајот на неделава, тој рече дека ќе почека.

Тиодоровиќ смета дека лажната дилема е избор помеѓу здравството и економијата: “Нема дилема: и здравството и економијата – тоа е единствениот излез. Сега сме во ситуација да мора да му дадеме приоритет на здравството”, рече епидемиологот.

Слични содржини