„Тивка пандемија“: ОН издадоа сериозно предупредување за супербактериите

од Stefanija Kuzmanovska

Намалувањето на загадувањето предизвикано од фармацевтскиот и земјоделскиот сектор е клучно во борбата против ширењето на супербактерии отпорни на лекови кои би можеле да убијат до 10 милиони луѓе годишно до 2050 година, предупредуваат Обединетите нации.

„Станува сè појасно дека животната средина игра клучна улога во развојот, пренесувањето и ширењето“ на антимикробната отпорност (AMR), се вели во извештајот објавен во вторникот на ОН.

Оваа отпорност се развива кога микроорганизмите како што се бактериите, вирусите, паразитите или габите стануваат отпорни на антимикробни терапии на кои претходно биле чувствителни.

Светската здравствена организација (СЗО) ја смета отпорноста на антибиотици за закана и стравува дека светот се движи кон доба во која секојдневните инфекции повторно ќе почнат да убиваат.

ОН проценуваат дека 1,27 милиони смртни случаи во 2019 година биле директно поврзани со инфекции отпорни на лекови. Очекуваат дека до 2050 година, тој број би можел да се зголеми на дури 10 милиони нови смртни случаи годишно.

Овој отпор е поттикнат и од прекумерната употреба на антибиотици, но ОН нагласуваат други фактори кои поретко се споменуваат. Така, тој забележува дека отпорноста е „тесно поврзана со тројната криза на нашата планета: климатската криза, губењето на биолошката разновидност и природните живеалишта и загадувањето и отпадот“.

Загадувањето, особено поврзано со фармацевтската индустрија и земјоделството, всушност им овозможува на антимикробните средства да навлезат во животната средина, првенствено во реките.

„Тоа е вистински проблем бидејќи реките често се извор на нашата вода за пиење“, посочува микробиологот Џонатан Кокс од британскиот универзитет Астон, кој не учествуваше во соодветниот извештај на ОН.

„Веќе можеме да зборуваме за тивка пандемија“, вели Кокс.

ОН предлага збир на решенија кои се насочени кон секторите кои го зголемуваат проблемот.

Пред се, експертите на ОН бараат „фармацевтската индустрија да обезбеди соодветно отстранување на искористената отпадна вода“ и во таа смисла да донесат построги прописи.

Болниците треба да инсталираат специфични системи за прочистување на искористената вода и да гарантираат трајно уништување на лековите, посочуваат експертите.

Во земјоделството, се советува „повторно да се проценат границите на антимикробните средства“ и да се „намали отпадот“ со цел да се заштитат течностите.

Слични содржини