Актуелно
Почетна / Анализи / Топ 10 земји кои први ќе се извлечат од коронавирус: Еве каде е Македонија

Топ 10 земји кои први ќе се извлечат од коронавирус: Еве каде е Македонија

Пандемијата „Ковид-19“ донесе невидена количина на неизвесност во глобалната економија бидејќи земјите низ целиот свет се борат против проблемите кои растат, спроведуваат широки стратегии за социјално дистанцирање и се обидуваат со фискални интервенции да ги стабилизираат пазарите.

Додека управувањето со непосредна здравствена криза е од суштинско значење и суштинско значење за економската стабилност, експертите веќе започнаа да проценуваат како може да изгледа закрепнувањето откако вирусот ќе се повлече и кои земји можеби се првите што ќе може полесно да дишат.

Данска и Норвешка се на врвот на земјите со најотпорни економии, земји што ќе закрепнат најбрзо по глобалната пандемија на коронавирусот, проценува FM Global.

Списокот на отпорност на економските системи ја рангира отпорноста на деловното опкружување во 130 земји врз основа на фактори како што се политичка стабилност, корпоративно управување, ризик на животната средина, логистика на синџирот на снабдување и транспарентност.
Десетте земји со најголем капацитет за брзо закрепнување се Норвешка, Данска, Швајцарија, Германија, Финска, Шведска, Луксембург, Австрија, земјите од Централна Америка и Велика Британија.

Македонија се наоѓа на 100. позиција, а од земјите во регионот, Хрватска е на 37-то место, Словенија на 42, Србија на 63 и БиХ на 70 години.

Данска, која има високи вредности на синџирите на снабдување, се издвојува како пример за способноста на економијата.

Таа реагираше брзо кога станува збор за донесување на социјално дистанцирање за ширење на вирусот. Мерките како што се надомест на 90 проценти од платата на работникот на час и 75 проценти од платата на работникот со полно работно време беа поздравени во остатокот од светот како пример затоа што во суштина станува збор за „замрзнување“ на економијата додека не помине „невремето“.

На списокот се и Нов Зеланд, Сингапур, за кој се вели дека е на високо ниво на оваа листа поради силната економија, нискиот политички ризик, силната инфраструктура и ниската корупција, исто така се најде на 21-то место на списокот.

Интересно е што, Руанда може да се пофали. Жителите таму веруваат дека ситуацијата ќе се реши на подобар начин отколку во соседните земји.

Тие ова го припишуваат на неодамнешното подобрување во корпоративното управување.

Погледнете го целиот список ТУКА.

loading...