Топалов: Наивно е да се мисли дека Бугарите ќе бидат вклучени во македонскиот Устав

од Nikola Popovski

Вандализмот во Република Северна Македонија ќе продолжи. Не сакаат овие клубови да потсетуваат на големите бугарски државници, односно воопшто не сакаат да постојат, обвинува бугарскиот историчар и професор Кирил Топалов по последниот напад на бугарскиот културен клуб во Охрид.

Според Топалов, „во Македонија од 70-тите и 80-тите години се негува жесток антибугаризам“.

„Нашите политичари треба прво да размислуваат за сопствената земја, а потоа за тоа кој од соседите треба да направиме нешто добро“, смета историчарот во разговор за БТВ.

Според него, наивно е да се мисли дека Бугарите ќе бидат вклучени во Уставот на Република Северна Македонија.

Слични содржини