Топол чај ќе ве разлади подобро од сладолед, еве зошто

од Stefanija Kuzmanovska

Во периоди на високи температури, веројатно сте во искушение да посегнете по ладен пијалок. Но, дали сте помислиле на чај? Изненадувачки, топлите пијалоци можат да бидат поефикасни од ладните.

Студијата од 2012 година, спроведена од истражувачи од Универзитетот во Отава, го истражуваше ефектот на пиење топли пијалоци врз температурата на телото. Резултатите открија дека топол пијалок може да ве разлади, но само во суви услови.

„Ако пиете топол пијалок, тоа резултира со помалку складирана топлина во вашето тело, под услов дополнителната пот која се создава кога пиете топол пијалок што може да испари“, објаснува еден од авторите на студијата.

Во основа, кога пиете топол пијалок, почнувате повеќе да се потите. Ако потта може да испари, таа всушност ве лади. Иако потењето може да биде непријатно, тоа е основна телесна функција која ни помага да се оладиме. Како што потта испарува од површината на вашата кожа, таа го отстранува вишокот топлина со претворање на водата од течност во пареа, известува Б92.

Слични содржини