Трагичен крај на потрагата: Од водата извлечено телото на 13-годишното момче по кое се трагаше осум дена

од Radmila Tasevska

Телото на тринаесетгодишниот Н.В. пронајдено е под Форт Оштра на истоимениот рт, на западната страна од влезот во Бока.

Потрагата по момчето траела осум дена. Телото било пронајдено набргу по завршувањето на денешната потрага.

Неофицијално за „Вијести“ е соопштено дека спасувачите добиле известување дека во морето во близина на тој рт е забележано безживотно тело.

Како што рече соговорникот на „Вијести“, екипите веднаш се упатиле кон посочената позиција која е во територијалните води на Република Хрватска.

Момче (13) исчезна во Херцег Нови на 18 јануари. Се сомневаат дека бран го одвлекол во морето додека се фотографирал во близина на водата.

Жарко Лукшиќ, раководител на секторот за потрага и спасување на море во Дирекцијата за поморска безбедност и управување со пристаништа на Црна Гора, изјави дека во моментот на исчезнувањето на момчето брановите биле доста големи, а ветерот дувал со брзина од 100 километри на час.

 

„Бранот го повлече момчето од таа патека во морето и тој исчезна. Пребаруваме со специјален скутер за спасување, најверојатно се удавило. Во моментов условите се тешки, има силни морски струи и бранови“, изјави пред неколку дена Лукшиќ.

Слични содржини