Три намирници виновни за „ЈО-ЈО ефектот“: Еве зошто забрзано се дебелееме откако ќе изгубиме тежина

од Stefanija Kuzmanovska

Многу луѓе се обидуваат да изгубат тежина. Некои само сакаат да изгледаат подобро за летото, други се борат за подобро здравје и благосостојба. Намалувањето на телесната тежина не е лесно и многу луѓе добиваат тежина наскоро откако ја изгубиле.

Што го отежнува одржувањето на здравата тежина? Научниците од Универзитетот во Сиднеј велат дека вината треба да ја преземат мекиот бел леб (со квасец), компирот и оризот.

Тие ги анализираа податоците од глобалното истражување од 2013 до 2018 година на над 2.000 учесници. Сите биле класифицирани како прекумерно или умерено гојазни и имале висок ризик од развој на дијабетес тип 2. Сите тие сакале да изгубат тежина. За време на првиот дел од студијата, учесниците конзумирале шејкови за замена на оброците за да постигнат брзо губење на тежината за осум недели.

Вториот дел од студијата вклучувал споредба на резултатите на диетите со висок или низок гликемиски индекс (ГИ).

Некои учесници одржувале интензивен режим на вежбање, додека други вежбале помалку. И покрај сите овие напори, скоро сите учесници повратиле барем дел од својата тежина. Сепак, оние кои имале диета со храна која има висок гликемиски индекс (ГИ) добиле значително поголема тежина.

Професорот Бренд Милер, еден од авторите на студијата, рече:

– Мислам дека сите сме доживеале вишок килограми за време на возрасниот живот и многумина од нас пробале секакви диети со цел да се вратиме на стариот начин со текот на времето. Оваа нова студија ни кажува дека изборот на леб, компири и ориз со низок гликемиски индекс (ГИ) ја олеснува победата.

Истражувачите откриле дека барем некои од учесниците едноставно не знаеле дека многу од храната што ја јаделе имале малку влакна и имале висок ГИ.

Слични содржини