Трифонов: ГЕРБ се токсична партија која треба да исчезне од бугарскиот политички живот

Лидерот на бугарската политичка партија, „Има таков народ“, Слави Трифонов, денес во рамки на својата фејсбук објава посочи дека ГЕРБ е партија на која сега и е потребно време и прашува каде биле тие 5 години да го променат мнозинскиот систем.

„Политичката партија ГЕРБ очигледно има намера да достави предлог-закон до Парламентот за промена на изборниот систем од сразмерен со мнозинство. И зошто сега?

Зошто ГЕРБ не го усвои мнозинскиот систем пред скоро 5 години кога ја имаа моќта и кога на законски одржан референдум од 2  и пол милиони бугарски граѓани посакуваа изборниот систем да биде во мнозинство? Каде беа скоро 5 години Томас Биков, Десислава Атанасова, Цвета Карајанчева, Бојко Борисов, целата оваа група на мастити бугарски пратеници?

Па, одговорот е многу едноставен – кога имаат проблем да ја изгубат моќта, овие луѓе ја подаваат топката.
Исто како што сакаа да го сменат Уставот преку Големото народно собрание, само за да се спасат од протестите. Потоа бројката помина, затоа што народното собрание беше различно.

За спроведување на мнозински изборен систем потребен е безбеден Парламент, затоа што е потребно многу време за расчистување на избирачките списоци, создавање на 240 еднократни окрузи врз основа на овие списоци и уште голем број технолошки прашања. И тие бараат време. И на ГЕРБ му треба тоа сега – време. Но, ГЕРБ нема да добие време. Тие се токсична партија која треба да исчезне од полето на бугарскиот политички живот.

И со безбеден, мирен и самоуверен Парламент, ова ќе се случи веднаш, поради што е создадена партијата „Има таков народ“, имено – воведување на мнозински изборен систем. Сè во ред“, се вели во фејсбук објавата на Трифонов.

loading...

Слични содржини