Центaрот за контрола на болести го прошири списокот на симптоми на корона: Овие се 17 најчести!

од Vladimir Zorba

Центарот за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ) го сменија списокот на симптоми на коронавирус, проширувајќи го списокот на дури 17 знаци што можат да укажуваат на инфекција со Ковид-19.

Еве го официјалниот список на симптоми на коронавирус:

1. Замор

Еден од симптомите на вирусот корона кој трае најдолго е тежок замор. Во изминатите девет месеци, се поголем број на луѓе пријавија екстремна исцрпеност и малаксаност, толку многу што едвај можат да станат од кревет, објави професионалното списание „Nature“.

2. Отежнато дишење

Студија спроведена на 143 лица отпуштени од римските болници покажува дека 53 проценти од нив пријавиле замор и отежнато дишење меѓу симптомите. Студија спроведена во Кина покажа дека 25 проценти од луѓето заразени со вирусот имале отежната функција на белите дробови до три месеци.

3. Кашлица

Кашлицата е најчестиот симптом забележан кај пациенти со коронавирус, а кај некои таа траела 4-5 месеци.

4. Болки во зглобовите

Како и многу други вируси, короната, меѓу другото, може да се манифестира со болка во зглобовите.

5. Болка во градите

И ова е еден од симптомите што се повеќе се пријавува кај луѓето со Ковид.

6. Тешкотија во размислување и концентрација

Припаѓа на невролошките симптоми што се забележуваат кај пациенти со коски, заедно со главоболка, слаб сон и вознемиреност.

7. Депресија

Многу пациенти со Ковид пријавиле депресија предизвикана од коронавирусот.

8. Болки во мускулите

Неодамнешна студија за групата излечена од вирусот покажува дека до 60 проценти од нив можат да доживеат мускулна болка како придружен симптом.

9. Главоболка

Со замор, отежнато дишење и кашлица, ова е најчесто пријавениот симптом.

10. Температура

Може да се појави и да исчезне, да биде висока или ниска, но во секој случај, температурата е исто така еден од главните индикатори на вирусот.

11. Забрзана работа и чукање на срцето

Неколку студии покажаа дека короната влијае и на здравјето на срцето, а некои од симптомите се тахикардија и аритмија.

12. – 17. Тешки компликации на органите

Овие симптоми се поретки од оние наведени погоре, но често се пријавуваат. Еве кои се:

* воспаление на срцевиот мускул
* намалена функција на белите дробови
* акутно заболување на бубрезите
* осип на кожата и опаѓање на косата
* проблеми со сетилото за вкус и мирис, проблеми со спиењето, потешкотии со меморијата
* депресија, вознемиреност, промени во расположението

loading...

Слични содржини