Црна Гора ги олеснува епидемиолошки мерки

од Берта Китинска

Новите епидемиолошки мерки, од утре стапуваат на сила во Црна Гора, соопшти денеска Министерството за здравство.Режимот на граничен премин за земјите од регионот не е променет.

Одлуката е донесена врз основа на проценка на моменталната епидемиолошка состојба и бројот на вакцинирани жители, како и пад на бројот на заразени, и по предлог на Советот за борба против коронавирусот, пренесува Танјуг.

Од 19 јуни до петок, 2 јули, ќе се укине ограничувањето за работа на угостителските објекти, но без музика по 23 часот во градините и терасите поради бучава.

Временскиот рок за работа на компании и претприемачи кои се занимаваат со трговија на непрехранбени производи и обезбедување услуги (трговски центри, продавници за чевли и облека, салони за убавина, фризерски салони …) е укинат.

Временскиот рок за работа на приредувачите на игри на среќа, културните институции е укинат, а дозволено е обука на спортисти, спортски натпревари и спортски турнири во помали спортски простории во затворен простор, истовремено почитувајќи ги посебните мерки во спортот и рекреацијата пропишани во Редот.

Дозволениот број луѓе присутни на погреби е зголемен од 50 на 100 лица.Забраната за примање сочувство и обврската за носење заштитни маски остануваат во сила.

Слични содржини