Турција го претстави својот прв автомобил од домашно производство

од Nikola Popovski

Се очекува првите возила да излезат од производна лента во 2022 година, јави Анадолија.

Турската автомобилска групација Joint Venture Group Inc или ТОГГ се состои од пет компании и планира да основа фабрика во производниот центар Бурса. Инвестицијата од 22 милијарди лири (3,7 милијарди американски долари) ќе овозможи производство на пет модели и вкупно производство на 175.000 возила годишно.

Првиот C-SUV ќе биде претставен во 2022 година, според веб-страницата на ТОГГ.

– Проектот се очекува да придонесе 50 милијарди американски долари во турската економија за 15 години по воведувањето на возилото во 2022 година, рече Мехмет Гурчан Каракас, главен извршен директор на конзорциумот.

Инвеститорите треба да обезбедат најмалку 3,5 милијарди лири во готовина како капитал до крајот на 2023 година, јави Блумберг.

Слични содржини