Тврд Brexit, мек Brexit, без Brexit

од desk2

Колку штета може да претрпи британскиот премиер Борис Џонсон? Долниот дом на британскиот парламент го отфрли планот на Владата, кој се обиде за само три дена да донесе закон за спроведување на договорот за излез од ЕУ. На крајот, Борис Џонсон се најде принуден целосно да го повлече неговото барање за понатамошна дискусија за договорот. Во позадина на овие нови перипетии во борбата за моќ меѓу премиерот и парламентот, сега е практично невозможно да стапи во сила, пред 31 октомври, тешко постигнатиот договор за напуштање на Велика Британија.

Одложување, ве молам!

Законодавниот акт, наречен „Законот Бен“, е повторно на дневен ред, забранувајќи му на премиерот да одобри заминување од ЕУ без договор. Датумот на објавување 31 октомври не е повеќе валиден. ЕУ сега мора брзо да пресуди за барањето за одложување на Brexit, кој огорчениот премиер во саботата го испрати непотпишано.

Според Бен Лоу, Велика Британија треба да побара уште три месеци одложување на Brexit. Речиси е сигурно дека ЕУ ќе се согласи на ова одложување, но може да го скрати или продолжи. Претседателот на ЕУ, Доналд Туск веќе започна консултации со премиерите на 27-те земји – секако дека ја исклучува Велика Британија.

Може да се донесе одлука во наредните денови – во рамките на вонредниот самит во Брисел. Политички повреден и навреден, британскиот премиер веќе рече дека нема да учествува во овие консултации, но формално не е потребно. Џонсон, кој постепено станува трагична фигура, сè уште сонува да ја напушти ЕУ на 31 октомври, но всушност, ако некој мора брзо да замине од некаде – тоа е тој, од Даунинг стрит 10. Да се отстапи место на нов премиер, или нова премиера.

Одлуката е во рацете на гласачкото тело

Наместо тоа, Џонсон моментално бара предвремени избори затоа што, според него, сегашниот парламент е некомпетентен. И тој се надева дека ќе се етаблира како народна трибина. Можни предвремени избори очигледно ќе бидат нешто како референдум со три опции: тврд Brexit, мек Brexit и без Brexit. Постојат две можности за конзервативниот авантурист. Првато е да се замоли парламентот да определи датум – за што, сепак, е потребно недостижно двотретинско мнозинство. Второто е да си даде оставка или да ја напушти функцијата преку гласање недоверба. Оттогаш изборите би биле неизбежни, освен ако силно испокараните фракции во Долниот дом не се договорат за нов премиер.

Во моментов, картите се комплетно измешани, но јасно е дека Brexit се одложува. Драмата продолжува. И Британците и Европејците остануваат во неизвесност. И можеби во Велика Британија претстојат судбоносни избори, кои всушност можат да ја променат судбината на земјата.

Извор: ДВ

Слични содржини