Убиен ирански научник кој направил атомска бомба

од Nikola Popovski

Иранската државна телевизија денес објави дека научникот Мохсен Фахризадех е убиен, откако Израел го обвини на почетокот на 2000 година за водење на иранска нуклеарна воена програма и за кој се верува дека направил атомска бомба.

Иранската телевизија цитира извори кои ја потврдиле смртта на научникот и наскоро ќе објави пошироки информации.

Фахризаде водел програма наречена „Амад“ или „Надеж“.

Израел и Западот тврдат дека станува збор за воена операција насочена кон изградба на нуклеарно оружје во Иран. Меѓународната агенција за атомска енергија изјави дека програмата „Амад“ е завршена по 2000 година. Инспекторите на IAEA сега ги следат иранските нуклеарни постројки.

Слични содржини