Убиецот од Цетиње имал дозвола за оружје, бил застрелан со најмалку 5 куршуми

од Vladimir Zorba

Вук Бориловиќ бил погоден со најмалку пет куршуми, покажа обдукцијата.

Според информациите на „Вијести“, обдукцијата покажува дека имало најмалку пет влезни рани, а балистички експерти и патолозите ќе оценуваат со кое оружје пукал Бориловиќ, а кои биле смртоносни.

Бориловиќ вчера во центарот на Цетиње уби десет сограѓани од кои двајца малолетници, а рани уште шестмина.

„Вијести“ дознава дека Бориловиќ имал дозвола за оружјето со кое го извршил невидениот масакр во Цетиње, бидејќи имал дозвола за оружје како ловец.

За време на крвавата драма, Бориловиќ со ловечка пушка по случаен избор пукал во соседите, итната медицинска помош, припадниците на полицијата и случајните минувачи.

Според властите, при размена на оган со полицијата, тој бил застрелан од сограѓанин, пишува Вијести.

Бориловиќ претходно одби да им се предаде на органите на прогонот, иако беше опкружен.

И покрај тоа, црногорската полиција денеска соопшти дека по собраните сознанија има индиции, врз основа на изјави на лица од непосредната околина на В.Б. кој уби 10 лица во Цетиње, што укажувало на промени во неговото однесување, но не и на потенцијално извршување на кривично дело, како и дека поради таа причина му бил закажан специјалистички преглед.

Нема информации, ниту пак е пријавено во полиција дека имало претходни конфликти, ниту пак некој претходен напад во последниот период на В.Б. врз семејството на потстанарот и затоа ова тешко кривично дело не треба да се поврзува причинско-последично со никакво незаконско однесување од претходниот период, изјавија од Управата на полицијата.

Врз основа на досега спроведените извиднички активности, вклучувајќи изјави и собрани информации, В.Б. во петокот околу 15 часот и 30 минути извршил телефонски разговор со друго лице чиј идентитет засега не се соопштува поради заштита на жртви и сведоци, а во кој меѓу другото објавил дека го убил семејството кое претстојувало со него во неговата куќа.

На тој разговор му претходел друг разговор за содржината и идентитетот чијшто идентитет полицијата засега не сака да го соопшти од безбедносни причини, но кој ги потврдува претходните наводи.

Кога пристигнала полицијата, В.Б. (34) пукал во нив, а тие одговориле со околу 20 куршуми.

При размената на оган еден полицаец бил застрелан во главата, а истрагата утврдила дека еден од куршумите испукани од полицајците тешко го ранил В.Б.

Полицијата посочува дека по размената на оган меѓу нивните членови и убиениот В.Б, „според нивните изјави и пријави“, во еден момент престанал да го употребува оружјето.

Тоа го потврдува и изјавата на сведокот кој телефонски разговарал со В.Б. а овој му рекол дека убил голем број луѓе, дека е тешко ранет и дека мисли дека нема да преживее.

Во соопштението се нагласува дека се уште се утврдуваат околностите дали смртта на В.Б. настанала како последица на тешко ранување или последователен проектил испукан од граѓанин на сè уште неутврден начин и дека во оваа смисла полицијата има одредени податоци и индиции кои се проверуваат со понатамошни полициско-обвинителски активности.

Слични содржини