Удар за желудникот: Храна што никогаш не треба да се комбинира

од Nikola Popovski

Со конзумирање на еден вид храна, му помагаме на организмот поефикасно да функционира, советуваат научниците. Сепак, повеќето луѓе не можат ни да замислат како комбинирањето на некомпатибилни производи може да влијае на состојбата на внатрешните органи и целокупното здравје.

Овошје и која било друга храна

Ако, на пример, јадете портокал со било кој друг вид храна, во цревата се создава „гужва“, што предизвикува надуеност, подригнување и други непријатни последици. Само овошјето се готви многу брзо.

Краставици и домати

Тешко е да се каже дека оваа комбинација е корисна, иако многу луѓе ги јадат заедно. Краставиците и доматите се готват поинаку. Стомакот може да свари едно, но со другото, процесот ќе биде потежок. Затоа таквата салата може „тешко да ви падне“. Покрај тоа, во телото се создава вишок сол, што може да доведе до заболување на бубрезите и оток.

Компири и месо

Оваа комбинација на храна, многу популарна на нашата трпеза, е многу тешко да се свари. Месото е богато со протеини, а компирот со јаглехидрати. Ако ги јадете заедно, може да дојде до надуеност и варење.

Кафе со кроасани или сендвичи

Кроасаните се „тешки“ сами по себе, бидејќи тоа е тест, тие се дебели и калорични и сами по себе го зголемуваат нивото на шеќер во крвта. Ако пиете кафе со нив, нивото на шеќер во крвта се зголемува до 65 проценти, што може да доведе до дијабетес тип два со честа употреба.

Млеко

Комбинирањето на млекото со секое овошје, кокос, ореви, месо, јајца, јогурт, грав, леќа и зеленчук може да доведе до варење и надуеност.

Слични содржини