Украинскиот пратеник Мережко: Ние ја сметаме Македонија за пријател, луѓето таму разбираат што се случува

од Vladimir Zorba
434 прегледи

„Ние ја сметаме Македонија за наш пријател. Знаете, неодамна имавме онлајн состаноци помеѓу комисиите за надворешни работи на нашиот парламент, Врховна рада, и на македонскиот парламент. И знаете, за мене, тоа беше многу пријателски. Имавме многу пријателска атмосфера, многу топла атмосфера, бидејќи знам дека луѓето во Македонија разбираат што се случува, а имаме и слични искуства“ изјави Олександр Мережко, пратеник во Врховна Рада на Украина во интервју за „Цивил медиа“.

Тој додаде дека Македонија како земја, владата и народот ја поддржуваат Украина за што тие се благодарни и го ценат секој гест на поддршка и помош што се дава.

„Јас сум благодарен и Украинците се благодарни за вашата воена и техничка поддршка. Разбирам дека секоја земја има свои можности, свои можности во однос на обезбедување помош. Некои земји имаат повеќе можности, некои помалку. Но, тоа што ние го цениме е што се обидувате да ни помогнете“ рече Мережко.

Украинскиот пратеник рече дека Македонија на решителен начин ја поддржува Украина и на меѓународната сцена, политички и дипломатски.

„Вие гласавте за резолуцијата за поддршка на територијалниот интегритет и суверенитет на Генералното собрание на ОН. Учествувате во санкциите против државата агресор. Учествувате во Кримската платформа, што е исто така важно за нас, бидејќи руската агресија започна во Крим и треба да заврши во Крим. Затоа е толку важно. Така што, јас гледам многу топло однесување на вашиот народ кон Украина и можам да ве уверам дека тоа високо го цениме“ рече Мережко во интервју за „Цивил медиа“.

Слични содржини