Унгарски медиуми: Заемот од милијарда кон Македонија е историски најголем кој Унгарија некогаш некому го дала

од Vladimir Zorba
5,8K прегледи

Новата влада на Северна Македонија ќе добие заем од Унгарија од една милијарда евра по исклучително поволни услови, коментираат унгарските медиуми.

Тамошните медиуми забележаа дека ова е најголемиот заем што владата во Будимпешта го одобрила некому откако Виктор Орбан ја презеде власта.

Идниот министер за транспорт и врски Александар Николоски потврди дека новата Влада, чие гласање е закажанo за утре, ќе се задолжи за една милијарда евра во странство, а заемот нема да се земе од Кина, туку од ЕУ и НАТО земја-членка.

Неофицијално, кредитот ќе биде подигнат со ниска каматна стапка од три проценти што е исклучително поволен услов за било какво задолжување за една земја во странств

Слични содржини