Вакцините против корона спасиле скоро 20 милиони животи во една година

од Stefanija Kuzmanovska
224 прегледи

Вакцините против коронавирус спречија скоро 20 милиони смртни случаи во првата година откако беа воведени, според првата голема студија на оваа тема објавена денес.

Истражувањето, објавено во The Lancet, се заснова на податоци од 185 држави и територии собрани помеѓу 8 декември 2020 година и 8 декември 2021 година. Ова е прв обид да се процени бројот на смртни случаи спречени директно или индиректно со вакцини против коронавирус.

Вакцината спречи смрт на 19,8 милиони луѓе

Студијата покажа дека 19,8 милиони смртни случаи биле спречени од потенцијалните 31,4 милиони смртни случаи што би се случиле доколку немало достапни вакцини. Ова е намалување за 63 отсто, објаснува студијата.

Истражувањето користеше официјални бројки – или проценки кога официјалните податоци не беа достапни – за смртни случаи од Ковид и за т.н. прекумерна смртност. Вишокот на смртност се однесува на разликата помеѓу вкупниот број на луѓе кои починале од сите можни причини и очекуваниот број на смртни случаи, врз основа на минатите податоци.

Овие анализи беа споредени со хипотетички алтернативен развој, во кој немаше примена на вакцина. Студијата ги објасни разликите во нивоата на вакцинација низ целиот свет, како и разликите во ефикасноста на вакцините, врз основа на типовите на вакцини кои првенствено се користат во одделни земји.

Кина не беше вклучена во студијата поради нејзината голема популација и строгите епидемиолошки мерки кои би ги нарушиле резултатите, се вели во студијата.

Слични содржини