ВЕЧЕРВА НЕ ЧЕКА НЕШТО ШТО СЕ СЛУЧУВА ЕДНАШ ВО 50.000 ГОДИНИ: Ќе прелета Зелената комета

од Nikola Popovski

Зелената комета ќе биде најблиску до Земјата во првите два дена од февруари и ќе прелета низ небото за првпат по 50.000 години, при што последен пат била видена во каменото доба.

Кометата, откриена на 2 март 2022 година од страна на астрономите со помош на камерата „Zwicky Transient Facility“ во опсерваторијата Паломар во округот Сан Диего, Калифорнија, според НАСА се приближа најблиску до Сонцето на 12 јануари.

Наречена C/2022 E3 (ZTF), таа има орбита околу Сонцето што минува низ надворешниот тек на Сончевиот систем, поради што патува толку долг пат и зошто е потребно толку долго за повторно да помине покрај Земјата, наведуваат од „The Planetary Society“.

Ледениот небесен објект ќе биде најблиску до Земјата меѓу 1 и 2 февруари, на растојание од околу 42 до 44 милиони километри, информира „EarthSky“.

Ова ледено небесно тело, наречено и „полна уста“, според информациите на НАСА, се доближило најблиску до Сонцето на 12 јануари, пред најблиското приближување до Земјата на 2 февруари.

Во тој момент, според извештајот на Planetary Society, таа ќе биде оддалечена само околу 42 милиони километри од нашата планета.

Слични содржини