Венчавка на две жени е првиот геј-брак во Црна Гора

од desk4

Тоа е првиот истополов брак склучен во Црна Гора откако почна примената на Законот за животно партнерство.

Собранието на Црна Гора во јули 2020 година го донесе Законот за животно партнерство, кој стапи во сила на 15 јули годинава.

Министерката за јавна управа, дигитална трансформација и медиуми, Тамара Срзентиќ на Твитер напиша дека им посакува среќа и многу љубов на партнерките ви заедничкиот живот.

Таа напиша дека е многу горда што во Црна Гора е склучено првото животно партнерство на лица од ист пол.

Иако Законот за животно партнерство на лица од ист пол беше усвоен пред една година, Срзентиќ истакна дека има уште многу работа за да се исполнат сите предуслови за негова целосна примена.

Слични содржини