Вештачката интелигенција претставува сличен ризик од истребување како нуклеарна војна и пандемии

од desk4

Вештачката интелигенција претставува сличен ризик од човечко истребување како пандемии и нуклеарна војна, предупредуваат експертите.

Шефот на фирмата ChatGPT, шефот на лабораторијата за вештачка интелигенција на Google и извршниот директор на Anthropic – уште една голема фирма за вештачка интелигенција, потпишаа отворено писмо.

Писмото гласи: „Ублажувањето на ризикот од истребување од вештачката интелигенција треба да биде глобален приоритет, како што се пандемиите и нуклеарните војни“.

Британските компјутерски научници Џефри Хинтон и Јошуа Бенџо, кои многумина ги сметаат за „кумови“ на вештачката интелигенција, исто така се потпишаа на предупредувањето.

Повеќе од 350 луѓе кои работат на терен како инженери, истражувачи или директори се потпишале.

 

Слични содржини