Вицепремиерот на Русија: Се уште има потреба од руски нафтени деривати во Европа

од Vladimir Zorba

Руските нафтени деривати се уште се барани во земјите на ЕУ, изјави за новинарите рускиот вицепремиер Александар Новак, додавајќи дека тоа го потврдува и фактот што два вида нафтени деривати се отстранети од ценовно ограничената листа.

„Вчера беа усвоени неколку дополнителни измени на регулативите на Европската унија, беа усвоени исклучоци. Ова е уште една потврда на фактот дека руските нафтени деривати се барани во Европа. Европските политичари покажаа дека нема логика зад нивните постапки. Тие носат такви одлуки, смислувајќи начини за излез од ситуацијата“, изјави тој, пренесе ТАСС.

Со отстранувањето на голем број нафтени деривати од списокот на санкционирани производи се легализираат сивите шеми за снабдување со гориво кои постојат одамна, нагласи Новак.

Слични содржини