„Вирусот не избира помлади или постари луѓе, туку оние кои немаат заштита“

од Берта Китинска

Епидемиолошката состојба во европскиот регион се влошува поради побрзото ширење на делта сојот, кои ќе бидат доминантни во Европа до крајот на август, изјави директорот на Канцеларијата на СЗО во Србија, Маријан Ивануша, за РТС.

Според последните податоци на Светската здравствена организација, минатата недела се регистрирани повеќе од 3,4 милиони нови случаи на коронавирус и 56 000 смртни случаи, што е за 12 проценти повеќе од претходната недела.

– Делта вирусот е сериозен и ние го следиме неколку месеци. Во европскиот регион, ситуацијата генерално се влошува, а причината е најчесто делта сојот. Се очекува дека до крајот на август, во 90% од регистрираните случаи во Европа, ќе имаат бидат заразени о делта- рече Ивануша.

Кога станува збор за ефикасноста на постојните вакцини врз соединението делта, Ивануша вели дека својствата на вирусот се едно, а дејството на вакцината е друго.

– Секоја личност кога ќе се зарази создава нови копии на вирусот во своето тело. За време на овој процес, може да се појави грешка што создава мутации. Најголемата предност на вакцините што се достапни е тоа што тие спречуваат потешки форми на болеста, дека луѓето завршуваат во болница, па дури и умираат. Двете дози се потребни и поминаа две недели од втората доза за вакцината да биде високо ефикасна во спречување на потешки форми на болеста – вели Ивануша.

Слични содржини