На обезбедувањето на инаугурацијта на претседателот Вучиќ се ангажирани МУП,,БИА и ВБА. Заедничките тимови меѓу другото договориле за секој странски државник и лично обезбедување.

Во обезбедувањето на собирот учествуваат и специјалните единици на МУП и војската који веќе се на терен.

– Во работата ќе бидат вклучени САЈ, Жандармеријата, Кобрите како и Управата за обезбедување МУП и рредовниот состав. Сите тие веќе се на терен и за секоја единица е одредена позиција и задача, пишува Блиц.

 

Со оглед на  големиот број на гости, специјални претставници на Русија и Кина, десет претседатели и премиери. бројни министри за надворешни работи, како и бројни домаѓни гости, ништо не е препуштено на случајност.

Целата постапка се води според професионалнит протокол каков што применуваат САД и Кина., така што секоја евентуална грешка е сведена на миниму. Секако покрај обезбедувањето на теренот се води сметка и за оперативните сознанија, кои се усмерени кон надворешниот ризик и контраобавестувања, кои се усменени на внатрешќниот ризик. Поради тоа заслена е и контролата на граничките премини, но и по патиштата и влезовите во Белград. Целтта на обезбедувањето кое е  на највисоко ниво,  е да биде многу дискретно така да на никого на било каков начин не му претставува пречка, пишува Блиц.

 

Слични содржини