Високо ниво на ТЕРОРИСТИЧКА ЗАКАНА: Во Женева снајперисти, војска, полиција во пресрет на самитот Путин-Бајден

од Stefanija Kuzmanovska

Подготовките за самитот во Женева започнаа од моментот кога беше постигнат договор овој град да биде домаќин на рускиот и американскиот претседател, Владимир Путин и Џо Бајден. Силни безбедносни мерки се во сила во градот, особено околу вилата каде што се одржува самитот.

Од понеделник, 900 полицајци се распоредени на улиците. Покрај тоа, воен баталјон ќе дежура на аеродромот во Женева, додека преостанатите 1.000 од нив, избрани од властите, ќе помогнат во обезбедувањето на границите на кантонот.

Според зборовите на заменик-директорот на Швајцарската федерална полициска канцеларија, Стефан Тејмер, Швајцарија смета дека нивото на терористичка закана во светот е сè уште високо, затоа земјата презеде мерки пред состанокот на лидерите на Русија и САД.

Поради претстојниот самит, летовите над Женева ќе бидат привремено ограничени од 15 до 17 јуни поради безбедносни причини, а доколку на небото над градот се појави сомнителен авион, ќе бидат ангажирани борци.

За време на самитот, полицијата ќе распореди снајперисти покрај работ на паркот Ла Гранџ, кои ќе работат под надзор на безбедносните служби на делегациите.

Инаку, секоја од делегациите ќе брои од 600 до 800 лица.

Голем број новинарски тимови од целиот свет се акредитирани на самитот.

Слични содржини