Витамин Д го намалува ризикот од смрт од коронавирус

од Vladimir Zorba

Истражувачите од Универзитетот во Бостон откриле дека доволна количина на витамин Д во организмот помага да се намали ризикот од смрт од инфекција со коронавирус. Резултатите од нивното истражување се објавени во електронската верзија на списанието „PLOS One“.

Во студијата земени се примероци на крв од 235 хоспитализирани пациенти, а испитана е количината на витамин Д во крвната плазма. Од 74% учесници во студијата, тие биле примени во болница со тешка форма на коронавирус, а 32,8% од нив имале доволно ниво на витамин Д во организмот. Нема пријавено смртни случаи кај пациенти на возраст под 40 години, но 16,3% од пациентите постари од 40 години починале од инфекција.

Од 206 лица постари од 40 години, само 9,7% имале доволно ниво на витамин Д во крвта, а 20% од оние кои починале биле со помалку од 30 нанограми на милилитар.

Според истражувачите, оваа студија е директен доказ дека доволна количина на витамин Д може да ги намали компликациите и на крајот да спречи смрт од инфекција со КОВИД-19.

Во мај, медицинските лица во САД објавија дека акутниот недостаток на витамин Д го зголемува ризикот од развој на тешка болест за околу 15%. Ова се должи на фактот дека овој елемент му помага на телото да ја потисне прекумерната активност на имунолошкиот систем.

loading...

Слични содржини