Вклучување бојлер по потреба, готвење во помали садови…. дел од препораките за штедење во домаќинствата

од Берта Китинска

Министерството за економија донесе сет препораки и задолженија за намалување на потрошувачката на електрична енергија во пресрет на зимата која се очекува да биде тешка.

За домаќинствата и компаниите се предвидени само препораки, а за институциите се предвидени конкретни задолженија. Целта е да се постигне 15 отсто помала потрошувачка во однос на истиот месец од претходната година. Ако не се постигне оваа цел, ќе следуваат санкции за институциите.

На домаќинставата им се препорачува вклучување бојлер по потреба и по можност на евтина струја, вклуќување на машините за перење и за миење садови само кога се полни и исто така на евтина струја, разумно користење на грејните тела, максимално користење на дневната светлина и топлината од сонцето, гаснење на сијалиците кога не се престојува во одередни простории, готвење во помали садови или во садови соодветни на големината на ринглата, кратко и интензивно проветрување на просториите.

Слични содржини