Влада на Црна Гора: Манастирот во Цетиње и припаѓа на државата

од Vladimir Zorba

Вчера, Владата на Црна Гора и наложи на Управата за катастар и државен имот да ја спроведе одлуката донесена во 2005 година без одлагање и да ја внесе Државата во списокот на недвижности за манастирот Цетиње наместо Престолнината.

Владата донесе таква одлука ден пред седницата на Собранието на главниот град Цетиње, на која се планира да се расправа за иницијативата на граѓаните за „враќање на манастирот во рацете на Црногорската православна црква“.

Исто така, им беше наредено да внесат отуѓувања и оптоварувања во списокот на недвижен имот.

Управата за катастар и државен имот веќе постапи по заклучокот на Владата и регистрираше забрана за отуѓување на сите згради и парцели што ги користи манастирот Свети Петар.

Слични содржини