Влажностa – клучен фактор во преносот на КОВИД-19

од Aleksandar Petrovski

Научниците открија дека стапката на испарување на влагата во воздухот е клучен фактор во пренесувањето на коронавирусот САРС-CoV-2, според EurekAlert!

Користејќи теоретско моделирање и хидродинамички експерименти, експертите го проучувале влијанието на влажноста, температурата на околината и брзината на ветерот врз распределбата на најмалите капки плунка што содржат вирусни честички.

Се покажа дека одржливоста на вирусот е значително намалена при високи температури и ниска релативна влажност како резултат на високата стапка на испарување. Во топло време со голема влажност, веројатноста за пренесување на коронавирус останува голема.

Научниците велат дека наодите објаснуваат зошто пандемијата се интензивирала во јули во различни градови низ светот со топла и влажна клима.

loading...

Слични содржини