Во ЕУ започна испорака на вакцини против мајмунски сипаници

од Stefanija Kuzmanovska

Во ЕУ денеска почна првата испорака на вакцини против мајмунски сипаници, со испорака на 5.300 дози во Шпанија од вкупно 109.090 набавени дози.

Во Брисел најавуваат дека ова е прва во низата испораки кои редовно ќе се одржуваат во наредните недели и месеци со цел да се осигура дека сите земји членки се подготвени да одговорат на ширењето на мајмуните сипаници.

Дозите на вакцините се даваат пропорционално, според популацијата на секоја земја, а земјите-членки со поголема инциденца на големи сипаници имаат приоритет за испорака.

Слични содржини