Во Европа пристигна и колумбиската варијанта

од Vladimir Zorba

Колумбискиот вид на коронавирус зарази седум корисници на Дом за стари и изнемоштени лица во Белгија. Сите беа вакцинирани со двете дози, но за жал починаа. Вкупно 21 корисници и вработени во домот се заразиле.

Постојат рани знаци дека вакцинираните луѓе би можеле да ја пренесат делтата на коронавирусот исто толку лесно како и невакцинираните луѓе, објави пак во петокот Државната агенција за јавно здравје на Англија (ПХЕ).

Наодите се совпаѓаат со оние на американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), кој минатата недела предупреди дека вакцинираните лица заразени со варијантата делта, за разлика од другите варијанти, можат да ја шират инфекцијата.

Високо заразната варијанта на коронавирус е глобално доминантна и ја одржува пандемијата од која загинаа повеќе од 4,4 милиони луѓе, вклучително и повеќе од 130,000 во Обединетото Кралство.

Се покажа дека вакцините обезбедуваат добра заштита од сериозно заболување и смрт по инфекција со делта, особено две дози, но има помалку податоци дали вакцинираните лица можат да продолжат да го шират вирусот на други лица и потребни се дополнителни насочени студии за да се потврди дека тоа е случај ..

Слични содржини